
Samodzielnie pH można sprawdzić za pomocą kwasomierzy. Te najprostsze mierzą tylko pH, te bardziej profesjonalne również składniki pokarmowe znajdujące się w glebie. Próbki najlepiej jest pobrać z kilku miejsc, w których planowana jest uprawa.
![]() |
Warto wybrać kwasomierze z płynem wskaźnikowym, które są dokładniejsze. |
PH może być kwaśne, zasadowe lub obojętne. Skala wartości ważna dla ogrodników waha się od 4 do 8, przy czym im niższa wartość pH, tym gleba jest bardziej kwaśna.
![]() |
Zabarwienie płynu porównujemy ze skalą i odpowiadającym mu pH. |
Większość roślin wymaga pH między 6-7 np. nasturcja, cykoria,
dynia, koper włoski, ogórek, pomidor, malina, cebula, czosnek, drzewa
owocowe, marchew etc. Bardziej kwaśne podłoże wolą np.borówki.
W związku
z zapotrzebowaniem danej rośliny dostosowujemy do niej glebę - za pomocą torfu, który zakwasza glebę lub też wapna, które
zobojętnia kwasy i zmienia odczyn gleby na bardziej zasadowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz