środa, 4 lutego 2015

NASIONA

Nasiona w uprawie są bardzo ważne o tym przypominać nie trzeba. Od tego w jakiej kondycji jest nasze ziarenko zależeć będzie w dużej mierze rozwój rośliny. Poniżej przybliżmy kilka ważnych aspektów związanych z nasionami ich zdobywaniem, przechowywaniem, wysiewaniem czy zaprawianiem.















Jak pozyskujemy?
Nasiona możemy zakupić lub pozyskać samemu. W pierwszym przypadku sprawa jest o tyle łatwa, że wchodzimy do sklepu, wybieramy odpowiadające nam zestawy, płacimy i już. Na co jednak zwrócić uwagę przy zakupie nasion?

1) Dobierajmy rośliny odpowiadające naszym warunkom uprawowym i naszym podniebieniom.

2) Kupujmy polskie odmiany dostosowane do naszego klimatu.

3) Czytajmy oznaczenia na opakowaniach. Przytoczę tutaj tekst z www.dzialkowiec.com.pl:

p. Na paczkach z nasionami widnieją niezrozumiałe dla mnie symbole. Np. na pomidorach: F1 Tm.C5.V.F2.N. L.S.L. W miarę możliwości proszę o dokładne wyjaśnienie tych skrótów.

o. Wyjaśnienia symboli zamieszczonych na opakowaniach nasion np. pomidorów szklarniowych:

F1 - oznacza, że jest to odmiana mieszańcowa, heterozyjna. Nie należy pozyskiwać nasion do dalszych rozmnożeń, ponieważ nastąpi rozszczepienie cech rodzicielskich (rośliny uzyskane w następnym roku nie będą takie same, jak te, z których pozyskaliśmy nasiona);

Tm - oznacza, że odmiana posiada odporność na wirusa mozaiki tytoniowej;

C - odmiana posiada odporność na brunatną plamistość liści (Cladosporium fulu).Cyfry przy C np. C5 czy C2 oznaczają że odmiana posiada odporność na określone rasy tego grzyba;

V - odmiana posiada odporność na wertyciliozę (Verticillium alboatrum);

F2 - symbol ten umieszczony w dalszej kolejności oznacza, że odmiana posiada odporność na fuzaryjne więdnięcie pomidora (Fusarium oxysporum) zaś cyfry umieszczone prz lterze F np. 1-2 oznaczają odporność na określone rasy (oznaczone 1,2 itd.);

N - odporność na nicienie (Nematodes);

L.S.L. - to skrót od j. angielskiego ‾long shelf life※ i oznacza, że odmiana zawiera gen długotrwałej twardości owoców. Cecha ta zapewnia utrzymanie dobrej jakości owoców po zbiorze, są one długo twarde, nawet do 1 miesiąca. Wiele nowych odmian zawiera ten gen twardości, który nie pozwala na szybkie mięknięcie owoców po zbiorze. Pomidory takie (głównie z upraw szklarniowych) znajdują się ostatnio w handlu najczęściej, ponieważ długo zachowują dobrą jakość i mogą ‾długo czekać na klienta※ bez strat finansowych dla sprzedającego. Zawartość genu twardości nie zawsze idzie w parze z utrzymaniem dobrej jakości smakowej. ale nad tym zagadnieniem też prowadzone są prace w hodowli pomidora.

Ponadto można spotkać jeszcze inne symbole przy nazwach odmian pomidora, np.:

Fr - tolerancja na fuzariozę zgorzelową (Fusarium radicis). Nie odporność, a wysoka tolerancja, co oznacza, że w niektórych warunkach uprawy, np. niesprzyjających, istnieje możliwość wystąpienia takiej choroby, ale nie zawsze musi ona wystąpić.

P lub K - tolerancja na porażenie korkowatością (Pyrenochaeta lycopersici);

Wi - odporność na srebrzystość liści (Silver sp.)

Oi - oznacza tolerancję na mączniaka prawdziwego pomidora (Oidium lycopersici);

Ph - oznacza tolerancję na zarazę ziemniaka na pomidorze (Phytophthora infestans);

Pst - tolerancja na bakteryjną cętkowatość pomidora

FORL( lub TYLC) - oznacza odporność na wirusa żółtej kędzierzowatości liści pomidora.

4) Kupujemy nasiona w opakowaniach nie uszkodzonych, suchych i nie wystawionych na półkach wprost na słońce.


Kiedy jednak zdecydujemy się na własne pozyskiwanie nasion musimy przygotować się, że zajmie nam to trochę więcej pracy i czasu. Poniżej opiszemy przykład rzodkiewki.

Bujny "krzaczek"rzodkiewki
Przede wszystkim pozwólmy roślinie zakwitnąć, przekwitnąć i zawiązać strączki z nasionkami. Roślina z czasem będzie powoli dojrzewała i usychała. Kiedy strączki będą suche i łatwo się otwierały zbieramy je w pogodny dzień do papierowej torebki. W domu spokojnie wysypujemy je na papier (najlepiej biały by było widać nasiona) i strąk po strąku otwieramy, i wysypujemy z nich nasiona. Wszystkie uszkodzone, zgniłe, z oznakami pleśni wyrzucamy bo z nich nic nie będzie. Zostawiamy tylko te nasiona, które wyglądają zdrowo.

Nasiona rzodkiewki 2014 r.

Innym sposobem na pozyskanie nasion jest po prostu sąsiedzka wymiana. Będą to nasiona z roślin wyhodowanych w naszych warunkach klimatycznych i jeżeli dobrze o nie dbaliśmy to z pewnością silniejsze.

Gdyby ktoś był zainteresowany wymianą nasion - piszcie na biuro@rutaurbangarden.pl .Mamy obfitość pestek z dyń, nasion nagietka i aksamitek :)

Jak przechowujemy?

Nasiona najlepiej przechowywać w papierowych torebkach czy kopertach, te z kolei w kartoniku ustawionym w suchym i przewiewnym miejscu.



Małe ilości nasion oraz dokładną dokumentację odnośnie odmian możemy zgromadzić w albumie do zdjęć - zawsze będziemy mieć pod ręką naszą "biblioteczkę".



Jak wysiewamy ?

Należy stosować zalecania dotyczące głębokości, rozstawy i terminu siewu nasion. Do robienia dołków w gruncie możemy wykorzystać patyk z naciętymi kreskami lub też skonstruować sobie samemu specjalne narzędzia.



Jako doniczek do rozsad możemy używać rolek po papierze toaletowym, kartoników po sokach, kubeczków po jogurtach, doniczek torfowych, krążków, które po podlaniu pęcznieją czy specjalnych woreczków. Każdy znajdzie coś dla siebie i sam wybierze z czym pracuje mu się najlepiej i jak zachowują się rośliny.



Zaprawianie nasion

Zaprawianie nasion to innymi słowy okrycie nasion pewną warstwą środków ochronnych, które mają zapobiegać rozwojowi grzybów czy szkodników atakujących nasiona i młode siewki.

Jak to się odbywa? Najczęściej dochodzi do zaprawiania chemicznego, gdzie wyróżnia się zaprawianie suche (za pomocą środków pylących), półsuche (polega na zwilżeniu i wymieszaniu nasion z małą ilością preparatu płynnego), mokre (zanurzenie materiału siewnego w płynnym preparacie) oraz zaprawianie zawiesiną (pokrycie nasion papką sporządzoną z zawiesinowej zaprawy i wody).

Dr inż. Marta Pisarek z dukla.pl poleca:

W uprawach amatorskich lub ekologicznych możliwe jest zaprawianie nasion bez użycia środków syntetycznych, następującymi sposobami:
moczenie nasion przez 20 min. w roztworze nadmanganianu potasu (0,03%), * moczenie w wywarze z drobno posiekanych gałęzi czeremchy przez 12-14 godzin (posiekane gałązki czeremchy zalewa się wrzątkiem i gotuje 30 min, po ostudzeniu wywar gotowy jest do użycia),
moczenie w naparze z rumianku przez 30 min. (15 g suszu rumianku zalewa się wrzącą wodą i pozostawia pod przykryciem do ostudzenia, napar rozcieńczyć 1 l wody).
moczenie przez 2 min. w preparatach pochodzenia roślinnego Grevit 200 SL, Biosept 33 SL (wg. etykiety-instrukcji),
zaprawianie nasion przed siewem 2,5 % roztworem Biochikolu.

Po tych zabiegach nasiona należy osuszyć i wysiać w tym samym dniu. Ponadto nasiona można:

zaprawić na sucho w popiele drzewnym z czeremchy zwyczajnej lub w mączce bazaltowej na kilka dni przed planowanym wysiewem,
zaprawiać termiczne, czyli moczyć nasiona przez 20 min. w gorącej wodzie (wywarze) albo w suchym i ciepłym powietrzu np. piekarniku (temperatura nie powinna przekraczać 51oC),

Do zaprawiania nasion mogą posłużyć Efektywne Mikroorganizmy. W tym celu należy rozcieńczyć 0,3 litra EM-A (preparat w formie namnożeniowej) w 1 litrze wody, a następnie w tak przygotowanym roztworze umieścić woreczek z nasionami na określony czas, uzależniony od wielkości nasion. Wynosi on odpowiednio:
20 - 30 minut w przypadku nasion małych: (np. rzepak, koniczyna, marchew, kwiaty itd., a także nasiona fasoli);
30 - 60 minut nasion średnich (np. zboże);
2 - 3 godziny dla nasion dużych (np. dynia, bób, kukurydza, ziemniaki).

Ważne jest aby nasiona zaprawiane EM wysiewać tak wilgotne, jak to tylko jest możliwe.



My stosowaliśmy napary z rumianku, jednak nie pomogło to na mączlika ... Innym ciekawym sposobem (w tym roku mamy nadzieję wykorzystać) jest zaprawianie Fukuoki (http://walden.yenn.ulegend.net/stara/rolnictwo/fukuoka.htm):

Przygotowywanie glinianych kulek z nasionami:

Nasiona ryżu i innych zbóż, koniczyny oraz warzyw przed rozsianiem można z łatwością umieścić w kulkach zrobionych z gliny, w celu stymulowania kiełkowania oraz ochrony nasion przed szkodnikami, a przeprowadza się to w następujący sposób: niełuskane ziarna należy najpierw namoczyć w wodzie, a następnie rozłożyć w płaskim naczyniu bądź w koszyku. Wstrząsając je ruchem obrotowym ziarna posypuje się sproszkowaną gliną. Co jakiś czas dodaje się bardzo niewielkie ilości wody oraz pył gliniany. W ten sposób formuje się kulka gliniana o średnicy 1,3 cm, którą następnie suszy się przez kilka dni na słońcu.

Kulki mogą być także przygotowywane przez moczenia nasion przez kilka godzin w wodzie, zmieszanie z wilgotną gliną i ugniatanie. Glina jest wtedy przeciskana przez siatkę drucianą z oczkami o odpowiedniej średnicy, tj. 1,3 cm, dzięki czemu powstają oddzielne grudki ziemi. Grudki te są suszone na słońcu, co powoduje ich rozsypanie na oddzielne granulki, w których znajdują się pojedyncze nasiona.


Jeżeli ktoś ma doświadczenie z tego typu zaprawianiem piszcie w komentarzach.

Na koniec powinniśmy pamiętać o:

GMO

Genetycznie Modyfikowane Organizmy - nie każdy wie co to jest i jak mamy tego unikać. Temat jest bardzo obszerny dlatego pozwoliłam sobie umieścić link do strony, która co nieco wyjaśnia - http://gmo.net.pl

AUDIO

Zapraszamy także do posłuchania audycji min. o nasionach w Radiu Gdańsk 

Udanych wysiewów !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...