piątek, 6 maja 2016

ZBADAJ PH GLEBY

Jaki odczyn ma gleba, w której uprawiane są warzywa, kwiaty, drzewa czy krzewy owocowe? Jaki wpływ będzie miał on na rozwój i plonowanie roślin? Jak samemu sprawdzić pH gleby i jak dostosować podłoże do odpowiednich roślin?















Samodzielnie pH można sprawdzić za pomocą kwasomierzy. Te najprostsze mierzą tylko pH, te bardziej profesjonalne również składniki pokarmowe znajdujące się w glebie. Próbki najlepiej jest pobrać z kilku miejsc, w których planowana jest uprawa.

Warto wybrać kwasomierze z płynem wskaźnikowym, które są dokładniejsze.

PH może być kwaśne, zasadowe lub obojętne. Skala wartości ważna dla ogrodników waha się od 4 do 8, przy czym im niższa wartość pH, tym gleba jest bardziej kwaśna.

Zabarwienie płynu porównujemy ze skalą i odpowiadającym mu pH.

Większość roślin wymaga pH między 6-7 np. nasturcja, cykoria, dynia, koper włoski, ogórek, pomidor, malina, cebula, czosnek, drzewa owocowe, marchew etc. Bardziej kwaśne podłoże wolą np.borówki.

W związku z zapotrzebowaniem danej rośliny dostosowujemy do niej glebę - za pomocą torfu, który zakwasza glebę lub też wapna, które zobojętnia kwasy i zmienia odczyn gleby na bardziej zasadowy. 

F.Bohmig, 600 praktycznych porad warzywnictwa, Warszawa 1987, s.19.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...