Uprawiając musimy zdawać sobie sprawę, że czasami w odwiedziny może zawitać jakiś niechciany gość. Tak jak u człowieka, zła kondycja powoduje choroby tak i u roślin np. przelanie, złe wietrzenie pomieszczeń, zbyt gęste siewy, przenawożenie sprzyja chorobom.
Jak rozpoznać choroby lub szkodniki naszych roślin?
Zdarza się, że choroby i insekty przynosimy na nowo zakupionych roślinach, dlatego pamiętajmy o kwarantannie. Dokładnie obserwujemy nowe rośliny przez kilka dni i jeżeli mamy pewność, że wszystko jest w porządku wprowadzamy do naszej uprawy.
Najczęściej w uprawach możemy spotkać się z następującymi chorobami i szkodnikami:
SZARA PLEŚŃ – szary nalot na liściach i owocach, czerwono-brunatne plamy. Nasila się szczególnie podczas mokrych i wilgotnych lat, atakuje słabe rośliny. Należy unikać przenawożenia, stosować opryski z pokrzywy, skrzypu, sadzić obok czosnek, niszczyć chore rośliny, ściółkować.
ZARAZA ZIEMNIACZANA - choroba grzybowa, objawia się brunatnymi plamami na liściach i łodygach, zgnilizną na pomidorach, owoce twardnieją. Należy palić porażone rośliny, uprawiać daleko od siebie pomidory i ziemniaki, chronić przed wilgocią, opryskiwać wywarami z pokrzywy, skrzypu, chudego mleka czy czosnku.
MĄCZNIAK – choroba grzybowa. Objawia się mączystym nalotem na liściach i przedwczesnym zasychaniem. Chore rośliny należy palić. Profilaktycznie stosować napar ze skrzypu, czosnku lub szarego mydła.
MSZYCE – małe zielone szkodniki. Pojawiają się w szczególnie wilgotnych latach. Ich jaja chętnie zjadają biedronki i ich larwy, skorki, chrabąszcze, pająki, ptaki. Należy spulchniać glebę, obficie podlewać, a jak się już pojawią to ręcznie usuwać lub też zmyć silnym strumieniem wody, mydlinami, opryskiwać tytoniem, pokrzywą, popiołem drzewnym, cebulą.
MĄCZLIK – kolonie małych białych muszek, sadowiące się na dolnej stronie liści. Zaatakowane rośliny należy wietrzyć, opryskiwać naparem z wrotycza, gnojowicą z pokrzyw lub stosować żółte lepy. Naturalnymi wrogami są pająki i gąsieniczki.
Zdarza się, że choroby i insekty przynosimy na nowo zakupionych roślinach, dlatego pamiętajmy o kwarantannie. Dokładnie obserwujemy nowe rośliny przez kilka dni i jeżeli mamy pewność, że wszystko jest w porządku wprowadzamy do naszej uprawy.
Najczęściej w uprawach możemy spotkać się z następującymi chorobami i szkodnikami:
SZARA PLEŚŃ – szary nalot na liściach i owocach, czerwono-brunatne plamy. Nasila się szczególnie podczas mokrych i wilgotnych lat, atakuje słabe rośliny. Należy unikać przenawożenia, stosować opryski z pokrzywy, skrzypu, sadzić obok czosnek, niszczyć chore rośliny, ściółkować.
ZARAZA ZIEMNIACZANA - choroba grzybowa, objawia się brunatnymi plamami na liściach i łodygach, zgnilizną na pomidorach, owoce twardnieją. Należy palić porażone rośliny, uprawiać daleko od siebie pomidory i ziemniaki, chronić przed wilgocią, opryskiwać wywarami z pokrzywy, skrzypu, chudego mleka czy czosnku.
MĄCZNIAK – choroba grzybowa. Objawia się mączystym nalotem na liściach i przedwczesnym zasychaniem. Chore rośliny należy palić. Profilaktycznie stosować napar ze skrzypu, czosnku lub szarego mydła.
MSZYCE – małe zielone szkodniki. Pojawiają się w szczególnie wilgotnych latach. Ich jaja chętnie zjadają biedronki i ich larwy, skorki, chrabąszcze, pająki, ptaki. Należy spulchniać glebę, obficie podlewać, a jak się już pojawią to ręcznie usuwać lub też zmyć silnym strumieniem wody, mydlinami, opryskiwać tytoniem, pokrzywą, popiołem drzewnym, cebulą.
MĄCZLIK – kolonie małych białych muszek, sadowiące się na dolnej stronie liści. Zaatakowane rośliny należy wietrzyć, opryskiwać naparem z wrotycza, gnojowicą z pokrzyw lub stosować żółte lepy. Naturalnymi wrogami są pająki i gąsieniczki.
Jaja mączlika na oregano. |
GĄSIENICE - najczęściej na naszych uprawach występują gąsienice motyli np. bielinka kapustnika. Są one bardzo żarłoczne (wyjadają miękką tkankę pomiędzy nerwami w liściach) i potrafią wyrządzić poważne szkody w naszych uprawach.
Gąsienica na liściach bazylii. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz